Olie Molieicoon_witgeelgroenkoper

Wat houdt extra vierge in?

Onze olijfolie is een extra vierge olijfolie van buitengewone kwaliteit, gemaakt met de eerste olijven van de oogst, geoogst net voordat ze hun optimale rijping punt hebben bereikt, wat het een speciale smaak, zeer intense en karakteristieke groene kleur geeft. Wanneer mag je olijfolie extra vierge noemen? Dit mag alleen wanneer de olijfolie uit de eerste koude persing komt. Doordat de olijven voor de eerste keer geperst worden en daarbij niet verhit worden komt er een bepaalde smaak en zuurtegraad vrij in de olijfolie. De smaak en zuurtegraad verschillen bij de manier waarop olijven worden geperst.

Waar kan ik het voor gebruiken?

Extra vierge olijfolie wordt niet aangeraden om mee te bakken omdat dit invloed kan hebben op de smaak en de zuurtegraad die deze olijfolie juist zo speciaal maakt. Ook is het zonde omdat deze duurder is vergeleken met vierge olijfolie of een normale olijfolie. Wij raden aan om extra vierge olijfolie te gebruiken bij koude gerechten of om gerechten mee af te maken net voordat ze geserveerd worden, als ‘finishing touch’. Voorbeelden voor kleine gerechte  zijn salades, tapenades, koude sauzen, pasta’s en vinaigrettes. Voorbeelden van warme gerechten zijn, als afmaken over de soep en over een stukje vlees of vis.

Vanaf olijf naar olie

Een olijfboom groeit het beste in een mediterraans gebied en deze kan tot wel 9 meter groot worden. De oogst vind in het late najaar plaats. Het plukken van de olijven kan op 3 manieren gedaan worden. Iemand kan met een mand de boom in klimmen en ze met de hand plukken, ook kan er met een speciale soort hark aan de olijven getrokken worden om ze van de boom te krijgen. Wat tegenwoordig het meest gebruikt word zijn grote netten onder de boom die de olijven opvangen terwijl er hevig aan de boom geschut wordt. 

Wanneer de olijf eenmaal van de boom is, is deze nog niet geschikt om gegeten te worden omdat de olijf nog heel bitter is. Eerst worden ligt deze ongeveer 4 tot 12 maanden in een zoutbad om de bittere smaak te verwijderen. Dit proces wordt pekelen genoemd en dit is een traditionele manier van bereiden. De gepekelde olijven hebben een intensere, betere smaak en geur dan fabrieksmatig geproduceerde olijven. De gepekelde olijven zijn daarom ook iets duurder. 

Is olijfolie gezond?

Uit onderzoek van Voedingscentrum (z.d.-b) blijkt het volgende:

Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E. Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten. Het advies is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Bereidingsvet met veel onverzadigd vet, zoals olijfolie, staat in de Schijf van Vijf. 

Welke soorten olijfolie zijn er?

Olijven worden meerdere malen geperst om olijfolie te maken. Op welke manier en hoevaak de olijf geperst word heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de olijfolie.

Extra Vierge Olijfolie: Wat extra vierge olijfolie zo bijzonder maakt is dat deze uit de aller eerste, koude persing van de olijf komt. Deze extractie vind plaats door middel van enkel mechanische druk en in dit proces word de olijf niet verhit. Een olijfolie mag je alleen extra vierge noemen wanneer deze uit de eerste persing komt. Deze eerste persing maakt deze olie bijzonder en daarom mag je deze olijfolie de beste kwaliteit olijfolie noemen. Omdat deze uit de koude persing komt, wordt er niet aangeraden om te verhitten naar een hoge temperatuur, simpelweg omdat de olijfolie een deel van zijn smaak verliest.

Geraffineerde olijfolie: Deze olie bestaat voornamelijk uit de resten olijven van de eerste persing. In dit proces worden de olijven verhit om zo de onzuiverheden eruit te halen. Tijdens deze verhitting verliest de olijfolie een deel van zijn unieke smaak en wordt uiteindelijk geraffineerde olijfolie. Deze olie is beter geschikt om mee te bakken aangezien deze al een keer verhit is, maar het beste te gebruiken op lage temperaturen.

Olijfolie: Normale olijfolie hoe de meeste mensen hem kennen bestaat uit een mix van voornamelijk geraffineerde olijfolie en extra vierge olijfolie. Ook deze is geschikt om in te bakken, maar het beste te gebruiken bij lage temperaturen.

Olie uit afgevallen olijven: Sommige olijven worden voor de persing al afgekeurd, dit kan komen omdat ze nog niet rijp genoeg zijn, al te rijp zijn, een ander formaat hebben of een beschadiging hebben. De olijven die dus niet door de kwaliteitselectie komen worden samen geperst. Deze olijfolie is van mindere kwaliteit omdat hier dus niet de perfecte olijven voor gebruikt worden.

Scroll naar boven