J. Leblanc Noten- en Zaden Olie

Olie van J. Leblanc et Fils uit Frankrijk

Al meer dan 130 jaar wordt in het meest zuidelijke puntje van de Bourgogne een variëteit aan culinaire noten-en zaden oliën geproduceerd op een ambachtelijke wijze met een authentieke smaak. De olie van de familie J. Leblanc wordt hier al die tijd met zorg geroosterd en geperst van de beste kwaliteit amandelen, hazelnoten, walnoten, pinda’s en pistachenoten. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie J. Leblanc en staat nog altijd in het plaatsje Iguerande.

Het productieproces van de oliën lijkt op het zicht zo eenvoudig dat andere tevergeefs hebben geprobeerd het na te doen. Men begint bij J. Leblanc met het selecteren van de beste kwaliteit gezonde en ongeschonden noten van lokale leveranciers waar men meestal al vele tientallen jaren de noten van betrekt. Vervolgens worden de verse noten en zaden gemaald tot een pasta met de nog originele granieten oliemolens. De pasta van noten die uit de molen komt wordt vervolgens 10 minuten geroosterd. Daarna gaat de geroosterde massa naar een pers waar de olie uit de massa wordt geperst door een filterdoek. Na persing moet de olie nog 7 dagen tot 2 weken rusten zodat alle sediment naar de bodem zakt voordat de olie op de fles kan worden gedaan.

Een van de belangrijkste credo’s van de firma J. Leblanc oliën is niet “hoe” maar “wanneer”. Omdat Huilerie Leblanc geen enorme opslagcapaciteit heeft of conserveringsmiddelen gebruikt, vindt de productie alleen plaats als er opdrachten voor zijn. Zo garandeert men de meest verse olie die er maar te krijgen is. Het verschil die dit maakt is te zien in de mooie kleur van de olie en zeker ook te proeven.