Biologische Oliën van Vernoilaise

Het bedrijf Vernoilaise is een echte traditionele producent van plantaardige oliën, mosterd en azijn. Het bedrijf is opgericht door Clément Lorieux in 1946 in Vernoil-le-Fourrier, Maine et Loire, Frankrijk waar het zich tot op de dag van vandaag nog steeds bevindt. Deze streek is ook befaamd om zijn gastronomie. Na de tweede wereldoorlog werden de omliggende dorpen door de fabriek voorzien van koolzaadolie, zonnebloemolie en walnootolie. In 1970 startte het bedrijf met het hergebruik van het product dat overblijft na het persen van olie zoals bijvoorbeeld de schillen van de noten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als veevoer of compost. In 1982 werd het bedrijf overgenomen door de zoon James Lorieux nadat zijn vader een biologische lijn van oliën had ontwikkeld dat voor deze periode een noviteit was. In 2009 werd besloten om de walnootolie ter keuring aan te bieden bij le Concours Général Agricole in Parijs waar sindsdien zes medailles zijn gewonnen (2 brons, 1 zilver en 3 goud) en drie Excellence prijzen (2012, 2013 en 2014) voor kwaliteit en regelmatigheid van hun producten over een periode van 3 jaar.

De notenleveranciers van Vernoilaise zijn ook hun klanten. Meer dan 3000 particulieren rapen noten voor Vernoilaise in de maand oktober. Hier worden ze gedroogd, gekraakt en geperst van januari tot en met april. De vierge Walnootolie en vierge Hazelnootolie zijn uitsluitend geproduceerd van noten uit de Val de Loire streek. De know-how van olie persen is nog altijd gebaseerd op oude technieken van oliepersen en vakmanschap. De noten en zaden worden voor persing zorgvuldig gesorteerd. De persen die worden gebruikt zijn soms al meer dan 100 jaar oud. Het duurt ongeveer 2 uur om 20 liter olie te persen. Na het persingsproces wordt de olie nog een paar dagen “rust” gegeven voordat het gefilterd wordt en gebotteld in flessen.